Decizii și măsuri pentru prevenirea răspândirii infecției cu noul Coronavirus

Pentru a preveni răspândirea coronavirusul SARS-CoV-2, Universitatea noastră și autoritățile naționale au luat o serie de măsuri de care vă rugăm să țineți cont. Vă asigurăm că siguranța studenților și a angajaților Universității este prioritară și, în funcție de evoluția situației și de deciziile autorităților centrale, vom adopta toate măsurile care se impun.

Decizii adoptate la nivelul UBB

Decizii adoptate la nivel național

Vă rugăm să consultați site-urile guvernamentale pentru informații oficiale actualizate  

Decizii MEC

Comunitatea UBB

Total articole:

Despre schimbarea stilului de viață în perioada epidemiei.
Un Ghid practic oferit de prof. univ. dr. Daniel David, Rectorul UBB

PROGRAM DE ASISTENȚĂ PSIHOLOGICĂ PRIN TELEFON ADRESAT COMUNITĂȚII UBB

Începând de săptămâna viitoare, programul va fi disponibil și în limbile maghiară, germană și engleză (pentru studenții străini).

Studenții și angajații UBB pot beneficia gratuit de un program de consiliere/asistență psihologică prin telefon, care vizează oferirea unui suport emoțional celor afectați de situația actuală.

Articol complet

Programul a fost lansat marți, 17 martie 2020, de Clinica Universitară de Psihologie “Babeș-Bolyai PsyTech” și este consonant cu politica recent adoptată la UBB în contextul pandemiei COVID-19, accentuând preocuparea pentru bunăstarea psihologică a studenților și angajaților UBB.

Începând de săptămâna viitoare, programul va fi disponibil și în limbile maghiară, germană și engleză (pentru studenții străini).

Persoanele interesate pot beneficia gratuit de una sau mai multe ședințe de consiliere/asistență psihologică prin telefon, timp de aproximativ 30 de minute/ședință, zilnic între orele 10.00 și 16.00.

Totodată, prin politica proprie, în cadrul permis de Colegiul Psihologilor din România, Clinica va oferi și intervenții psihologice gratuite pentru studenții și angajații UBB care solicită acest lucru prin completarea formularului de preluare disponibil ONLINE.

Serviciile psihologice oferite de Clinica PsyTech sunt realizate la cele mai ridicate standarde internaționale, în condițiile în care Clinica este acreditată și lucrează în colaborare cu cele mai importante clinici internaționale în domeniu.

Mai multe detalii despre program se pot obține accesând link-ul http://clinicadepsihologie.psiedu.ubbcluj.ro/evenimente/.

Starting next week, the program will also be available in Hungarian, German and English (for international students)

The UBB students and staff can benefit for free from a telephone-conducted programme for psychological assistance/counselling which aims to support those who feel emotionally affected during this period.

Full text

The programme was launched on Tuesday, 17 March 2020, by the “Babeș-Bolyai PsyTech” University Clinic of Psychology and is aligned with the recently adopted policy of UBB in the context of the COVID-19 pandemic. It emphasizes the concern for the psychological welfare of the UBB students and staff.

Starting next week, the programme will be available in Hungarian, German and English (for the international students).

Those interested can benefit from one or more free sessions of psychological assistance/counselling through telephone, for approx. 30 min/session, every day between 10am and 4pm.

Also, based on its own policies, and within the framework of the Romanian College of Psychologists, the Clinic will also provide free psychological interventions for the UBB students and staff who make a request in this respect by filling in this ONLINE form.

The psychological services offered by the PsyTech Clinic are conducted according to the highest international standards, as the Clinic is accredited and collaborates with the most important international clinics in the field.

More details on the programme can be found here:http://clinicadepsihologie.psiedu.ubbcluj.ro/evenimente/.

Clinica Universitară de Psihologie a UBB vine în sprijinul vârstnicilor

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani pot beneficia de sprijinul specialiștilor din cadrul Clinicii Universitare de Psihologie “Babeș-Bolyai PsyTech”, care le oferă gratuit suport emotional în această perioadă.

Vârstnicii care au doresc să să apeleze la specialiștii Clinicii PsyTech pot suna zilnic, între orele 10.00 și 16.00, la numărul de telefon +0748483256, unde pot beneficia gratuit de una sau mai multe ședințe de consiliere/asistență psihologică prin telefon, timp de aproximativ 30 de minute/ședință.

Programul a fost lansat joi, 26 martie 2020, de Clinica Universitară de Psihologie “Babeș-Bolyai PsyTech”, în contextul măsurilor adoptate recent de UBB, accentuând preocuparea pentru bunăstarea psihologică a comunității clujene.

Serviciile psihologice oferite de Clinica PsyTech sunt realizate la cele mai ridicate standarde internaționale, în condițiile în care Clinica este acreditată și lucrează în colaborare cu cele mai importante clinici internaționale în domeniu.

Centru de Consiliere STUDENT EXPERT vine în sprijinul tuturor studenților clujeni

Studenții clujeni pot beneficia, indiferent de universitatea la care studiază, de consiliere psihologică online oferită de specialiștii Centrului de Consiliere Student Expert. 

Serviciile online de consiliere puse la dispoziție în contextul epidemiei COVID-19 includ atât ședințe de consiliere individuală, cât și de grup, precum și ședințe gratuite dedicate studenților. 

Biroul pentru Studenți cu Dizabilități rămâne alături de studenții săi

Pe perioada stării de urgență și implicit a suspendării activităților didactice față în față, echipa Biroului pentru Studenți cu Dizabilități vă stă la dispoziție prin email, facebook sau telefonic pentru a vă oferi suport în accesibilizarea materialelor, consultații privind bibliografiile necesare pentru examenul de licență sau referate, conspecte, consiliere și asistență psihopedagogică, dar și pentru orice activitate care o considerați că vă este necesară pentru această perioadă.

STAI ACASĂ! – Despre epidemia cu COVID19 și Sărutul mortal al Generațiilor X, Y, Z și Alpha pentru Generația Baby Boomers și Generația Tăcută!

Prof.univ.dr. Daniel David, Rectorul UBB: Oamenii ar trebui să se raporteze la cei infectaţi cu noul coronavirus fără evaluări globale, ci nuanţate

Potrivit acestuia, raportarea faţă de cei testaţi pozitiv cu noul coronavirus nu ar trebui să fie de genul "un om bolnav", ci "un om care acum are o boală tratabilă, boală pe care oricând s-ar putea să o avem oricare dintre noi".

Specialistul a subliniat că, în momente precum pandemia COVID-19, "reacţiile psihologice sănătoase nu sunt cele de calm şi relaxare, ci cele legate de emoţiile negative şi sănătoase".

Servicii de asistență psihologică gratuită pentru comunitatea UBB (și societate)

Dragi colegi din comunitatea UBB,

Așa cum am spus în discursul de preluare a mandatului de Rector al UBB (https://news.ubbcluj.ro/comunicatul-rectorului-ubb-la-preluarea-mandatului-2020-2024/), cei care simțiți că aveți nevoie de asistență psihologică în această perioadă a epidemiei cu COVID19 urmăriți și contactați clinica universității noastre, și anume Clinica de Psihologie Babeș-Bolyai PsyTech (http://clinicadepsihologie.psiedu.ubbcluj.ro/) și Centrul Student Expert al UBB (https://www.facebook.com/ConsiliereStudentExpert/).

Pe lângă serviciile oferite de aceste unități ale UBB – Clinica Universitară de Psihologie Babeș-Bolyai PsyTech și Centrul Student Expert , compania Cognitrom oferă servicii de asistență psihologică asociată epidemiei cu COVID19 (https://www.comunicatedepresa.ro/sc-cognitrom-srl/screening-si-module-gratuite-pentru-anxietate-si-depresie/); compania Cognitrom s-a format în logica unui spin-off, fiind înființată de angajați ai UBB (și implicând în funcționare colegi din comunitatea UBB).

Vă încurajez să apelați cu încredere la oricare din aceste unități, care oferă servicii psihologice validate științific la standarde internaționale.

Cu prețuire,

Prof. univ. dr. Daniel David
Rectorul UBB

Sfaturi psihologice în lupta împotriva epidemiei de coronavirius (COVID-19) oferite de Prof.univ.dr. Daniel David, Rectorul UBB

Omenirea se confruntă astăzi cu o problemă practică majoră, și anume epidemia de coronavirus (COVID-19). Prin modul în care ne raportăm la această problemă practică, putem genera răspunsuri psihologice adaptative/funcționale sau dezadaptative/disfuncționale. Răspunsurile psihologice adaptative ne ajută să confruntăm mai bine problema practică și efectele inerente acesteia. Răspunsurile psihologice dezadaptative complică problema practică și efectele inerente acesteia, generând chiar probleme psihologice adiționale. Așadar, psihologia științifică ne poate ajuta în trei feluri în această situație:

  • (1) Cum să abordăm mai eficient problema practică a epidemiei;
  • (2) Cum să ne raportăm psihologic la problema practică a epidemiei pentru a nu dezvolta răspunsuri dezadaptative (probleme psihologice), ci adaptative;
  • (3) Cum să facem față problemelor psihologice dacă au apărut.

Implementarea adecvată a acestor aspecte poate duce la efecte colective benefice!

Psihologul Daniel David, Rectorul UBB: dacă ne raportăm rațional la izolare poate să devină un factor de dezvoltare personală

Izolarea poate să devină un factor de dezvoltare personală, dacă oamenii se raportează raţional la acest fenomen, afirmă psihologul Daniel David, rectorul Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, în contextul în care autorităţile din toată lumea recomandă izolarea pentru reducerea cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Mircea Miclea: Arta de a trăi în vremuri de criză

Indiscutabil, trăim o perioadă de criză. Nu numai că ne confruntăm cu riscul îmbolnăvirii sau decesului din cauza unui virus, dar avem deja primele semne ale unei crize economice majore și ale unei uriașe crize de încredere. În astfel de vremuri, emoțiile negative (de la anxietate și stres, la furie sau disperare) preiau controlul asupra minții noastre. Credem că gândim realist, când, de fapt, atenția devine captivă știrilor negative, veștile rele sunt memorate mai repede și reamintite mai ușor; construim scenarii catastrofice despre viitor, iar situațiile neutre sunt înțelese ca fiind periculoase. Vedem peste tot răul și nu mai vedem binele. Devenim, știm asta din neuroștiințele cognitive, suprasenzitivi și suprareactivi. Vorba lui Caragiale, “simț enorm și văz monstruos”. Funcționăm ca o alarmă de mașină prost reglată, care se declanșează de mai multe ori în toiul nopții și sperie tot blocul.

Cum să ne protejăm familia în timpul epidemiei COVID19 (coronavirus)
sfaturi pentru românii din altă țară și familia lor!

Pentru voi, românii care trăiți/lucrați/studiați în altă țară și nu faceți parte din grupul la risc (persoane în vârstă cu boli cronice) – nu e nevoie să vă întoarceți acasă!

Sunteți bineveniți oricând, dar nu sunteți în pericol acolo unde sunteți. Continuați-vă activitatea ca până acum (cu adaptarea la trecerea în online)! La un moment dat veți fi și voi infectați cu coronavirusul COVID-19, veți avea febră și dureri de cap pentru câteva zile, după care viața va merge înainte.

Singurul avantaj dacă vă întoarceți acasă este că veți fi alături de familia voastră. Dezavantajul este că riscați să vă infectați chiar voi părinții și bunicii (fie sunteți deja purtător, fie veți deveni purtători expunându-vă la alți oameni mai mult decât ar face-o ei).

Dacă rămâneți unde sunteți, șansa să vă infectați voi familia este 0!

Vorbiți cu familiile voastre la telefon/skype/messenger cât de des se poate, puteți cere ajutor celor din jurul lor, în cazul în care este nevoie. Suntem mulți, mulți, mulți rămași acasă care îi ajutăm pe cei vârstnici din jurul nostru cu cumpărăturile, rețetele și ce mai au nevoie, ca să nu se expună ei.

Pentru toți românii care aveți familii în străinătate – nu îi chemați înapoi acasă!

Granițele au început să se închidă, transportul este tot mai complicat, șansele ca ei să se infecteze pe drum sunt foarte mari. Acolo unde trăiesc ei există spitale, există supermarketuri, au și ei acolo făină de mălai, zahăr și ulei. Dacă sunt sub 55 de ani și sunt relativ sănătoși, vor fi ok! Nu sunt în pericol!

Dacă aveți nevoie de ajutor, mai degrabă cereți în jur – pe facebook, la telefon, vecinilor! Suntem foarte mulți cei care suntem acasă, în România, și care vrem și putem să vă ajutăm – cu cumpărăturile, cu medicamentele, cu orice. Expuneți-vă cât mai puțin grupurilor mari de oameni!

Pentru toți programatorii care lucreaza deja de acasă – vă rog să vă organizați să faceți un portal unde bătrânii noștri să poată să ceară ajutor (de pe mail, facebook sau telefon) și unde noi cei mulți să putem să sărim să îi ajutăm. Organizați-vă un hackaton care să rezolve o problemă reală!

Ministerul Sănătății are informații foarte utile despre cum să ne protejăm – www.ms.ro
Să nu uităm că doar împreună putem trece peste asta! Când s-a terminat criza, vom avea o discuție foarte serioasă cu politicienii care ne-au dezamăgit! Însă acum e momentul să ne focalizăm energia și atenția pe ceea ce putem face noi - pe moduri concrete în care ne putem ajuta unii pe alții!

Prof. Univ. Dr. Habil. Răzvan M. Cherecheș
Profesor de Sănătate Publică
Director – Departamentul de Sănătate Publică
Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării - Universitatea Babeș-Bolyai

Tinerii își ajută vecinii în vârstă

Ai sub 40 de ani și ești rezonabil sănătos?
Vrei să îți ajuți vecinii bătrâni și bolnavi?

Ei trebuie să stea izolați ca să reducă riscul de infecție, dar au nevoie de medicamente și alimente de bază.

Alătură-te campaniei noastre și printează posterul de mai jos, lipește-l pe ușa interioară a blocului tău și completează-ți datele de contact

Dacă te sună vecinii pentru ajutor, respectă CU SFINȚENIE regulile de pe poster, ca să nu îi infectezi tu pe ei! Fii un erou local, ajută-ți bătrânii!

Gestul de suflet al unor studenţi din Cluj, în plină criză COVID-19: Cumpără mâncare şi medicamente pentru bătrâni

  • Doi studenţi din Cluj-Napoca au anunţat vecinii în vârstă din blocul în care locuiesc că le cumpără alimente şi medicamente.
  • Cei doi au luat această decizie astfel încât bătrânii să nu iasă din casă şi să se expună infecţiei cu coronavirus.
  • Studenţii urmează cursurile Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB).

Diadra Tănasă, doctorandă a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul UBB, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că e nevoie de solidaritate.

„Trebuie să fim solidari în această perioadă. Eu şi cu prietenul meu Matei vrem să ajutăm cât putem vecinii noştri din bloc. Locuim în chirie în cartierul Mănăştur şi am pus un afiş la intrarea în scară prin care le-am spus vecinilor în vârstă că pot apela la noi pentru a le cumpăra alimente şi medicamente, iar ei să nu iasă din casă şi să se expună infecţiei cu coronavirus. Ar trebui să lăsăm egoismul deoparte şi să ne gândim şi la semenii noştri, iar în această perioadă este nevoie de solidaritate. Noi avem acum şi mai mult timp, cursurile la facultate fiind suspendate, iar tinerii sunt mai puţin predispuşi la infecţia cu noul coronavirus”, a spus Tănasă.

Pastila de psihologie: despre cum sa avem o calitate buna a vietii in perioadele de criza

Cu prof. univ. dr. Daniel David, Rector UBB Cluj, Presedintele Asociatiei Psihologilor din Romania

Pastila de psihologie: despre cum sa ne izolam psihologic sanatos

Cu prof. univ. dr. Daniel David, Rector UBB Cluj, Presedintele Asociatiei Psihologilor din Romania

Pastila de psihologie: despre acceptare / evaluare nuantata

Cu prof. univ. dr. Daniel David, Rector UBB Cluj, Presedintele Asociatiei Psihologilor din Romania
Difuzare TVR Cluj: 19 martie 2020

Pastila de psihologie: despre gandirea flexibila

Cu prof. univ. dr. Daniel David, Rector UBB Cluj, Presedintele Asociatiei Psihologilor din Romania
Difuzare TVR Cluj: 19 martie 2020

Pastila de psihologie: despre nuantarea negativului

Cu prof. univ. dr. Daniel David, Rector UBB Cluj, Presedintele Asociatiei Psihologilor din Romania
Difuzare TVR Cluj: 19 martie 2020

Pastila de psihologie: despre toleranta la frustrare

Cu prof. univ. dr. Daniel David, Rector UBB Cluj, Presedintele Asociatiei Psihologilor din Romania
Difuzare TVR Cluj: 19 martie 2020

Tinerii își ajută vecinii în vârstă

Ai sub 40 de ani și ești rezonabil sănătos?
Vrei să îți ajuți vecinii bătrâni și bolnavi?

Suport psihologic pentru comunitatea UBB

Specialiștii noștri vă stau la dispoziție, timp de aproximativ 30 de minute/persoană, voluntar, între orele 10-16.

Suport psihologic pentu vârstnici

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani pot beneficia de sprijinul specialiștilor din cadrul Clinicii Universitare de Psihologie “Babeș-Bolyai PsyTech”, care le oferă gratuit suport emotional în această perioadă.