Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială oferă specializări în domeniul sociologiei, antropologiei, asistenţei sociale şi managementului resurselor umane. Studenţii pot opta pentru linia de studiu în limba română sau maghiară. În fiecare an, o serie de cursuri au loc în limba engleză şi primesc studenţi internaţionali.
Într-un mediu academic dinamic şi sensibil la realitatea socială, cultivăm tradiţia învăţării interactive şi a colaborării dintre profesori şi studenţi în proiecte de cercetare şi intervenţie socială.
Absolvenţii noştri lucrează drept experţi-consultanţi la departamentele de marketing şi resurse umane ale unor instituţii publice şi private, cercetători la institute de sondare a opiniei publice, jurnalişti, asistenţi sociali, consilieri şcolari, profesori în învăţământul universitar şi preuniversitar.
Scurt istoric
Prima Catedră de Sociologie din Cluj-Napoca a fost înfiinţată la Universitatea “Regele Ferdinand” în 1922, în cadrul Secţiei de Filosofie a Facultăţii de Litere şi Filosofie. Odată cu instaurarea regimului socialismului de stat, studiile academice din domeniul socio-uman au fost puternic restrânse şi ideologiozate. La Cluj, preocuparea pentru cercetarea socială s-a păstrat vie în mare măsură datorită eforturilor grupului de cercetători îndrumaţi de regretatul profesor Ion Aluaş. Ei vor pune bazele viitoarei noatre facultăţi.
La scurt timp după schimbarea de regim politic, Universitatea “Babeş-Bolyai” a redeschis specializările în domeniul sociologiei şi asistenţei sociale. Catedra de Sociologie şi Catedra de Asistenţă Socială au funcţionat mai întâi în cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, de unde s-au desprins în 2001 formând o facultate distinctă: Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială. Din 2003, facultatea oferă şi specializare în domeniul antropologiei sociale şi culturale, iar din 2010 şi în domeniul resurselor umane.