Complexul Baru

Baza de Practică şi Agrement Baru, destinată în principal studenţilor din UBB, este situată în comuna Baru, jud. Hunedoara. Comuna este aşezată în partea de sud-est a Ţării Haţegului, în depresiunea cu acelaşi nume, împrejmuită de Munţii Şureanu la nord-est şi Munţii Retezat la sud-vest. Baza are o suprafaţă de 146 km² şi se află la 70 km de Deva, la 23 km de Petroşani şi la 23 km de Haţeg. Aici se poate ajunge pe şoseaua DN 66, care face legătura între Deva, Haţeg, Baru, Petroşani şi Târgu Jiu.

Dat în folosinţă în anul 2009 şi modernizat în 2014, complexul este format din 5 corpuri de clădire, în care s-au amenajat spaţii de cazare şi de servire a mesei, săli de conferinţă, curs şi seminar. Din 2012, baza pune la dispoziţia vizitatorilor un club, o sală de socializare, un foişor, un spaţiu pentru grătar şi un teren sintetic pentru fotbal, tenis, volei sau baschet. Complexul oferă un număr de 80 de locuri de cazare, dispuse în camere cu 1, 2, 6 sau 8 locuri, cu sau fără baie proprie, şi, din 2012, un apartament (3 camere, 4 locuri, cu baie proprie).

În ultimii patru ani, Baza de Practică şi Agrement Baru a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de vizitatori care îi trec pragul, media fiind de cca. 1300 persoane/an. A crescut şi numărul evenimentelor şi activităţilor defăşurate în cadrul complexului: aplicaţii de teren ale studenţilor de la Facultatea de Geografie şi de la  Facultatea de Biologie şi Geologie,  excursii cu specific cultural-istoric sau sportiv, simpozioane, conferinţe, şcoli doctorale, şcoli de vară şi de iarnă. Începând cu anul 2013, la Baru se desfăşoară anual Tabăra de Performanţă destinată studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, care obţin rezultate deosebite pe planul studiilor şi  în cercetare.

Baza de Practică şi Agrement de la Baru oferă un cadru natural ideal pentru activităţi academice şi de recreere.