Parcul sportiv

Parcul Sportiv Universitar "Prof. dr. Iuliu Hațieganu" sau Parcul "Babeș", după vechea denumire, este unul dintre cele mai mari parcuri ale municipiului Cluj-Napoca și totodată campusul Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB. Este situat de-a lungul Someşului, în zona de vest a orașului și se întinde pe o suprafaţă totală de 25 ha, din care cca. 2/3 reprezintă spaţii verzi cu alei, gazon, rondouri cu flori, suprafeţe cu arbori şi arbuşti.

Parcul a fost înfiinţat în 1931 prin strădania şi contribuţia financiară personală a ilustrului medic Iuliu Haţieganu, rector al universităţii clujene, în memoria fiului său, Iuliu Marius Haţieganu (Tuțu), care a murit la o vârstă fragedă. Sub îndrumarea lui Iuliu Haţieganu, proiectul iniţial al parcului a fost realizat de arhitectul Elemér Moll şi de inginerul orașului Gyula Kovács, ajutaţi de sugestiile profesorului de sport Albin Moraru şi de medicul Onoriu Creţianu. Proiectul a fost premiat la „Expoziţia de arhitectură sportivă” de la Jocurile Olimpice din Berlin (1936).

Parcul a fost gândit să fie locul de pregătire sportivă a studenţilor universităţii, dar şi o oază de linişte şi echilibru, accesibilă tuturor. În parc se combină spaţii naturale autentice cu perimetre destinate activităților sportive. Parcul cuprindea şi o bisericuţă din lemn, în stil maramureșean, care a ars în condiții neelucidate la sfârșitul anilor 1980. Poarta din lemn de la intrarea parcului a fost lucrată de meşterul Petru Neagra a Ciutului din Albac.

Pe lângă bazele sportive existente, în anii '80 a fost ridicat blocul de garsoniere „Juventus”, destinat cazării sportivilor. În jurul vechii cabane din lemn, care găzduia atleţii, s-au construit spaţii de cazare moderne: „Casa de Oaspeţi” (în decada '90) şi un restaurant studenţesc.

În 1996 a fost inaugurată clădirea nouă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport (F.E.F.S), iar în anul 1997 parcul a fost înzestrat cu o pistă modernă de atletism. Din 2005, iubitorii de fotbal au la dispoziție un teren de fotbal cu suprafaţă sintetică şi nocturnă, cu vestiar şi duşuri.

În octombrie 2003 s-a deschis clădirea de 9 etaje „Universitas Student House”, destinată cazării oaspeților din străinătate și din țară veniţi la UBB. În 2009, a fost dat în folosință Complexul de Nataţie „Universitas”.
Între 2014-2015, în parc s-au derulat importante lucrări de extindere a spaţiilor de învăţământ, respectiv de modernizare a terenurilor de sport. Au fost reabilitate și aleile, reţeaua de apă și canalizare, precum și sistemul de iluminat din incinta parcului. Valoarea totală a investiției s-a ridicat la 31.712.688 lei (din care 21.289.445 lei a fost contribuţia Uniunii Europene, prin Programul Operațional Regional - POR).
Biserica de lemn a fost refăcută și inaugurată la 18 decembrie 2015, în prezența rectorului UBB, Ioan-Aurel Pop, a mitropolitului ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ, a primarului Emil Boc, a oficialilor UBB și UMF.

În prezent, în parc îşi desfăşoară activitatea studenţii F.E.F.S., catedrele de Educaţie Fizică de la celelalte facultăţi ale UBB, sportivii de la secţiile Clubului „Universitatea” şi numeroase persoane dornice de mişcare. Prin Hotărârea Senatului UBB nr. 3659/29.03.2004, studenţii Universităţii pot beneficia de un program de gratuităţi pe toate bazele sportive.

O prezentare succintă a bazelor sportive ar fi următoarea:

  • sala de jocuri sportive „V. Geleriu”
  • sala de aerobic
  • sala de atletism
  • sala de forţă
  • sala de masaj
  • pista de atletism acoperită cu material sintetic
  • 2 terenuri de fotbal cu gazon şi 1 cu zgură
  • 1 teren rugby
  • 1 teren de minifotbal cu suprafaţă sintetică şi nocturnă
  • 11 terenuri tenis cu zgură
  • 2 terenuri tenis cu bitum
  • o platformă cu bitum (cu terenuri de handbal, baschet, minifotbal)
  • vestiare