Európai Tanulmányok Kar

Facultatea de Studii Europene și-a început activitatea sub numele de Școala de Înalte Studii Europene Comparative, în anul universitar 1993-1994. În mai 1995 denumirea oficială a instituției a devenit Facultatea de Studii Europene.

Facultatea de Studii Europene este o structură academică în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Facultatea de Studii Europene acordă diploma de stat pentru licențierea în Relatii Internationale și Studii Europene, domeniul Relații Internaționale și Studii Europene, în limbile română, germană și engleză, în specializarea Management, domeniul Management, în limba română, în Studii Americane, domeniul Studii Culturale, în limba engleză, și în Administrație Europeană, domeniul Științe Administrative, în limba română.

Planurile de învățamânt pentru aceste specializări sunt compatibilizate internațional, Facultatea de Studii Europene fiind parte a unui consorțiu european din care fac parte l’Université Libre de Bruxelles, Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg, Università Cattolica del Sacro Cuore Milano, Università degli Studi di Milano, Utrecht University, Università degli Studi di Pisa și Sussex European Institute.

Sub auspiciile recunoașterii internaționale, împreună cu prestigioasele Otto-von-Guericke-Universität Magdeburg, Germania și Università degli Studi di Padova – Padova, Italia, facultatea a încheiat acorduri de dublă diplomă la nivel licență, prin care anul unu și trei de studii se efectuează în România iar anul doi în Germania, studenții obținând licențierea în studii europene. În același timp, Universitatea Babeș-Bolyai acordă diploma de licentiere, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene.

Facultatea de Studii Europene a organizat în luna noiembrie 2000, în contextul Pactului de Stabilitate și cu sprijinul Conferinței Rectorilor Germani, o conferință dedicată studiilor europene, care a inițiat instituționalizarea acestui domeniu nou al vieții academice și de cercetare în spațiul Europei Centrale și de Est prin organizarea, în primă fază, a unei rețele de studii europene și dezvoltarea unei baze de date pentru învățământul superior și structurile instituționale naționale și regionale.

Oferta de studii a Facultății de Studii Europene, cuprinde, alături de licențiere, o paletă largă de specializări de masterat și doctorat.

Masteratul de Afaceri Europene si Management de Programe, masterat de excelență al Universității Babeș-Bolyai, urmărește formarea și dezvoltarea de deprinderi și competențe specifice în afaceri europene, în proiecte în parteneriate public/privat, interegionale/europene, ca și de generare de soluții adecvate în implementarea de proiecte.

Masteratul de Studii Politice Europene Comparate este realizat în baza unui acord de dublă diplomă realizat împreuna cu Université Marne-la-Vallee și Université Paris-Est Creteil. De asemenea, este important de subliniat suportul academic și logistic al universităților americane pentru masteratul de studii transatlantice. In aceeași abordare internațională este structurat masteratul de studii germane, sprijinit de unversități de prestigiu din Germania. Masteratele sunt susținute și de Institutul de Cercetări Europene.

Masteratul Evaluarea Dezvoltarii Regionale este primul masterat din România gândit și realizat prin cooperarea mai multor facultăți, pentru stabilirea unui plan de învățământ care vine în contact direct cu problemele socio-economice ale României, cu o abordare specifică pentru dezvoltarea regională din țara noastră în acest moment în care  trebuie stimulată dezvoltarea umană durabilă și echitatea

Masteratul de Management Performant are ca obiectiv formarea specialiști cu abilități de manageri pentru firmele de pe piața românească și a Uniunii Europene.

Pe lângă acestea, începând cu anul universitar 2012-2013 am dechis alte masterate pe domeniul Relații Internaționale și Studii Europene în limba engleză: Masteratul de Studii Transatlantice și masteratele de Diplomație Culturală și Economie Globală și Diplomație Culturală și Relații Internaționale – oferite cu prioritate studenților internaționali.

Masteratul Managementul Negocierilor Internaționale și Europene este cel mai recent program la acest nivel, fiind deschis în anul 2015 și bucurându-se deja de audiență națională.

Masteratul de Studii Politice Europene Comparate: Germania si Europa de Est care și-a dobândit în timp un binemeritat renume internațional va fi dezvoltat printr-un parteneriat extins, alături de programe comune cu universitățile din Strasbourg și Magdeburg.

In anul 2001 a fost acreditată specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, reacreditată în 2014, iar în 2004 – specializarea Managementul Instituțiilor Europene, redenumită Management, reacreditată in 2014.

Specializarea Studii Americane, propusă în 2004, a fost reacreditată în 2014. Cea mai nouă specializare de licență Administrație Europeană este autorizată din 2007, reacreditată in 2013 . În 2016 este reacreditată specializarea Relații Internaționale și Studii Europene în limba engleză.

Programele de învatamânt, la nivel de licenţă și master, sunt orientate prevalent spre formarea viitorilor specialiști în studii europene, relații internaționale, studii germane, studii americane și a relațiilor de afaceri europene. Ei își însușesc tehnicile, strategiile și abordările transdisciplinare, atât din punct de vedere teoretic, cât și metodologic, dar și practicile empirice de teren, comunicarea intracomunitară, expertiza în proiecte și gestionarea fluxului de informații între instituțiile românești și europene.

Începând din anul universitar 2016-2017, Școala doctorală ”Paradigma europeană” este parte a programului doctoral internațional în cotutelă PRIDE, pilotat de către Universitatea din Luxemburg. Temele de doctorat din arealul identităților, diasporei și contribuției acesteia la procesul de integrare, memorie confiscată – memorie redată, din zona studiilor europene factuale – instituții, evoluție etc. -, din zona relațiilor internaționale șamd au întărit identitatea școlii noastre doctorale, fiind încheiate parteneriate de dublu PhD și cooperări cu universitățile din Strasbourg, Padova și Bruxelles, universități din Israel și Institutul pentru Diplomație Culturală Berlin.

In cadrul Facultății de Studii Europene funcționează un Centru de informare și documentare europeană în rețeaua EUROPE-DIRECT, o catedră Jean Monnet (2004-2007), un Centru de excelență Jean Monnet (2007-2012) și două catedre Jean Monnet ad personam. De asemenea, Facultatea de Studii Europene este integrată în rețele de cercetare și informare europeană.

În cadrul facultății s-au organizat mai multe laboratoare de cercetare și expertiză comunitară în domeniul negocierilor internaționale și europene, politicilor regionale, reformei instituționale și administrației UE, din perspectiva post Lisabona, a relațiilor internaționale (CITADEL).

Ca o recunoaștere a școlii de europenistică clujene, în anul universitar 2012-2013, Comisia Europeană prin acțiunea Jean Monnet a susținut organizarea la Cluj-Napoca a conferinței internaționale Disintegration and Integration in East-Central Europe, având ca tematică principală integrarea Europei Centrale și de Est în UE. Facultatea de Studii Europene împreună cu Grupul Istoricilor Integrării Europene de pe lângă Comisia Europeană și-a asumat acest eveniment științific, prima ediție (20-23 Februarie 2013) fiind totodată o recunoaștere a celor 20 de ani de învățământ superior în domeniul europenisticii la Universitatea Clujeană. Seria conferințelor internaționale ale Facultății de Studii Europene – organizate împreună cu prestigiosul for al istoricilor integrării – a continuat în anii 2014 și 2015, ultima ediție desfășurându-se la Berlin, în parteneriat cu Universitatea din Strasbourg și Institutul pentru Diplomație Culturală Berlin în luna aprilie 2016.

În anul 2015, facultatea noastră a organizat cea de-a XIII-a ediție a Congresului internațional dedicat culturii și civilizației europene ”European Culture”, eveniment major, la care au participat peste 200 de specialiști de pe întreg mapamondul.

Facultatea de Studii Europene asigură programe interdisciplinare de predare și cercetare în domeniul problematicii complexe legate de conceptul Europa. Abordând realitățile continentale din perspectivă politică, economică și juridică, aici sunt pregătiți specialiști capabili să înteleagă în profunzime și să ofere soluții practice, concrete si realiste, la problemele pe care le ridică integrarea europeană a României.

INTÉZETEK

 

Ezt a tartalmat harmadik fél tárolja. A külső tartalom megjelenítésével elfogadja a www.youtube.com általános szerződési feltételeit