Testnevelés és Sport Kar

 

Facultatea de Educatie Fizica si Sport s-a infiintat in anul 1960, in cadrul Institutului Pedagogic.

Din anul 1998, oferta facultatii s-a largit prin infiintarea specializarii „Kinetoterapie”. La aceasta specializare, activitatea este sustinuta de cadre didactice ale facultatii, iar la o serie de discipline specifice, de specialisti din cadrul Spitalelor de Recuperare si Neurologie din orasul nostru, care au statut de asociati.

Pentru a veni in sprijinul sportivilor de mare performanta pe langa cursurile de zi, au fost organizate la specializarea „Educatie fizica si sport” cursuri in regim de „fara frecventa”, IDD sau „frecventa redusa”.

Printre absolventii FEFS din promotiile mai vechi sau mai recente se numara personalitati de mare valoare din domeniul sportului, dintre care ii enumeram pe: Bella Karoly (fost antrenor al echipei olimpice de gimnastica), Simion Schobel (antrenor al selectionatei de handbal a Germaniei, fost campion mondial), Ioanis Tikos si Costas Saganis (antrenori ai echipelor reprezentative de baschet juniori a Greciei), Adelinho Jorge Suares (antrenor al reprezentativei de tineret a Portugaliei la baschet), Gabriela Szabo (campioana olimpica si mondiala la atletism), Ionela Tarlea (campioana mondiala la atletism), Maria Cioncan (medaliata la J.O la atletism), Simona Richter, Ioana Dinea, Laura Moise (medaliate la J.O si campionate europene la judo), atletele Nicoleta Grasu, Iloc Cristina, Mihaela Botezan.

Licentiatii FEFS ai UBB sunt recunoscuti de catre forurile de specialitate europene si mondiale, cu sustinerea eventuala a unor examene de diferenta nesemnificative. Aceasta recunoastere dovedeste compatibilitatea curriculum-ului facultatii cu structuri similare din toata lumea.


INTÉZETEK