Testnevelés és Sport Kar

A Testnevelés és Sport Kar 1960-ban jött létre a Pedagógiai Intézet keretében.

1998-tól a gyógytorna szak elindításával kibővült a kar képzési kínálata. Ennek a szaknak a működését a kar oktatói biztosítják, de a szaktárgyak egy részét a kolozsvári Rehabilitációs Kórház és az Idegsebészeti Kórház szakemberei tartják, társult egyetemi oktatói minőségben.

Hogy az élsportolók képzését is támogassuk, a nappali tagozat mellett a Testnevelés és sport szakon elindítottuk a látogatás nélküli, távoktatásos vagy csökkenttett látogatású kurzusokat.

A Testnevelés és Sport Kar régebbi vagy a közelmúltban végzettjei között kimagasló sportegyéniségeket találunk, akik közül megemlítjük az alábbiakat: Károlyi Béla (az olimpiai tornászválogatott hajdani edzője), Simion Schobel (a németországi kézilabda-válogatott edzője, volt világbajnok), Ioanis Tikos és Costas Saganis (a görögországi junior kosárlabda-válogatott reprezentatív csapatok edzői), Adelinho Jorge Suares (a portugáliai kosárlabda-válogatott reprezentatív csapat edzője), Szabó Gabriella (atlétika olimpiai és világbajnok), Ionela Târlea (atlétika világbajnok), Maria Cioncan (az Olimpiai Játékok atlétikai díjazottja), Simona Richter, Ioana Dinea, Laura Moise (az Olimpiai Játékok díjazottjai és dzsúdó európai bajnokok), Nicoleta Grasu, Iloc Cristina, és Mihaela Botezan atléták.

A Testnevelés és Sport Kar végzettjeinek tudását az európai és világszintű szakmai fórumok is elismerik, esetleges kisebb különbözeti vizsgák letétele mellett. Ez az elismerés egyértelműen igazolja a kari alaptanterv kompatibilitását a világszerte oktatott hasonló struktúrákkal.


INTÉZETEK