BBTE Tudományos Kutatóállomás – Árokalja

Árokalja Beszterce-Naszód megye egyik legrégebbi települése, első okleveles említése a XIV. század első feléből származik. Besztercétől mintegy 15 km-re nyugatra és Kolozsvártól mintegy 110 km-re északkeletre fekszik, a Mezőség és a Keleti-Kárpátokba átmenetet képező dombvidék határán. Árokalja megközelítése a Kolozsvár–Dés–Beszterce útvonalon, valamint az Árokalja (Arcalia) vasúti megállóhelyen keresztül lehetséges.

Árokalja 1673-ban került a nemesi Bánffy család birtokába, majd a következő két évszázadban a Bethlen család tagjai örökölték. A XIX. század elején gróf Bethlen Jánosnak köszönhetően korszerűsítették az árokaljai birtokot, és Erdély egyik első angolkertjét alakították ki. Létrehoztak egy ménest is a leghíresebb lófajtákból. Az 1880-as évek körül Bethlen Béla, gróf Bethlen János családjának leszármazottja a régi parkot a ma is létező dendrológiai parkká alakította át, több mint 150 fa- és cserjefajjal. Ugyanez a nemes építtette a mór-bizánci stílusú kastélyt is, amely az egyetlen ilyen jellegű kastély Erdélyben. A kastély és melléképületei a park keleti részén, északkelet-délnyugati irányban helyezkednek el. A birtokot 1949-ben államosították, és falusi üzletté, mezőgazdasági gépállomássá, majd úttörőtáborrá alakították át.

1963-tól az árokaljai birtokot a Babeș–Bolyai Tudományegyetem vette át. Három évtizeden keresztül itt működött a Biológiai és Földtani Kutatóközpont, amely a hallgatók nyári szakgyakorlatának is helyszínt biztosított. 1998 októberében a Nemzeti Oktatási Minisztérium rendelete alapján a Babeș–Bolyai Tudományegyetem égisze alatt létrehozták Árokalján a Regionális Frankofón Központot.

Napjainkban az ingatlan teljes területe 16,5 hektár, amely egy dendrológiai parkból és három épületrészből áll:

 1. A tulajdonképpeni kastély.  Itt található:
 • konferenciaterem (80 m²), amely körülbelül 70 személy befogadására alkalmas,
 • szemináriumi terem (40 m²), 20–25 személy számára,
 • olvasóterem (40 m²),
 • frankofóni könyvtár (25 m²).
 1. A hálószobák, amelyek az egykori könyvtár és a melléképületek helyén találhatók, elsősorban a hallgatók számára vannak kialakítva, és új bútorokkal vannak felszerelve. Emeletes ágyakon 70 személy, egyszemélyes ágyakon 40 személy elszállásolására alkalmasak (a csoport választásának függvényében).
 2. Az ebédlőben és a melléképületekben lehetőség van teljes reggeli elkészítésére és felszolgálására, valamint rusztikus piknik szervezésére az újonnan épített nyári teraszon.

Tevékenységek:

 • tudományos szimpóziumok, konferenciák, szemináriumok, nyári egyetemek szervezése;
 • hallgatók és oktatók fogadása szakirányú gyakorlatuk teljesítése céljából;
 • oktatási tevékenységek hallgatók és tanulók számára;
 • kiállítások és alkotótáborok;
 • hétvégék vagy „elvonulások” tudományos munka céljából stb.

Kapcsolattartó személy:

Mihuţ Elisabeta Maria
Tel.: 0263-277073
E-mail: elisabeta.mihut@ubbcluj.ro