Egyetemi csillagvizsgáló

Az egyetem csillagászati tevékenysége immár több mint 80 éves múltra tekint vissza, ugyanis a legelső megfigyeléseket az 1920 és 1934 között épült hajdani Egyetemi Csillagdában végezték. 1982-től a csillagda a Botanikus Kert déli oldalán elhelyezkedő új épületben működik.

Nemcsak a Matematika és Informatika Kar, hanem a Fizika Kar hallgatói számára is nyilvánosak a csillagászati kurzusok. A hallgatók a legfontosabb alapfogalmakat és egyéb specifikus témákat a helyszínen sajátíthatják el, itt tartjuk az előadásokat, a szemináriumokat, valamint a laborgyakorlatokat is.

A csillagda több mint 16.000 címet tartalmazó könyvtárral rendelkezik, amely nyitva áll az érdeklődők számára. Műszaki berendezései közül megemlítjük az alábbiakat: egy refraktor (lencsés távcső), amelynek objektív-átmérője 15 cm, egy passzázs-műszer, a műholdak követésére szolgáló állomás, fotólabor, számítógép-hálózat internetcsatlakozással, valamint a specifikus tevékenységekhez szükséges egyéb mérőműszerek.

Az Egyetemi Csillagdában folytatott tevékenység nemcsak az Égi mechanika és űrkutatás, A csillagok szerkezete és fejlődése témájú kutatószemináriumok szerves része, hanem nyilvánosságot kap a megjelent kötetekben és lapokban, a kutatási szerződésekben, valamint az évente megrendezett hazai és nemzetközi gyakorlati műhelyekben is.